Gisteren raakte bekend dat het Astra Zeneca-vaccin in ons land voorlopig niet zal worden toegediend aan mensen ouder dan 55. Dat gebeurt op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die raad stelt dat het vaccin wel goed werkt bij mensen tussen de 18 en de 55, maar dat er nog onvoldoende resultaten bekend zijn bij onze ouderen. Daar staat de efficiëntie ter discussie. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af of de taskforce al knopen heeft doorgehakt over een eventuele aanpassing van de vaccinatiestrategie. “Onze 7,7 miljoen Astra Zeneca-vaccins stonden ingepland om ook te gebruiken bij de 55+’ers. De beslissing van de Hoge Gezondheidsraad heeft dus een grote impact op ons vastgelegde vaccinatieschema. Ik hoop dat de taskforce morgen beslist of we de volgorde moeten aanpassen. Mensen willen duidelijkheid”, zegt Freya Saeys.
Er kwam vorige week hoopgevend nieuws. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf een positief advies voor het coronavaccin van farmabedrijf Astra Zeneca. Desondanks beslisten heel wat Europese landen om dit specifieke vaccin de komende maanden niet in te zetten voor het oudere gedeelte van hun bevolking. Duitsland en Frankrijk oordeelden om het vaccin niet toe te dienen aan
65-plussers. Nederland legde net als België restricties op voor het gebruik bij 55-plussers.
Vlaams Parlementslid Freya Saeys vraagt zich nu af wat de impact hiervan is op de vaccinatiestrategie. “Na de woonzorgcentra en het zorgpersoneel komen de 65+’ers als eerste groep aan bod. Snel schakelen is dan ook aan orde. Over enkele weken zouden er meer gegevens beschikbaar zijn over de impact van het vaccin op onze ouderen. In het Verenigd Koninkrijk hebben namelijk al heel wat mensen uit de oudste leeftijdscategorieën het Astra Zeneca-vaccin toegediend gekregen. De tijd dringt echter. Aanstaande zondag ontvangt ons land ongeveer 80.000 vaccins en in totaal zullen er in het eerste kwartaal circa 600.000 stuks toekomen. We zullen ons vaccinatieschema naar alle waarschijnlijkheid dus moeten omgooien en een andere volgorde hanteren. Snel duidelijkheid geven is hierbij erg belangrijk.”
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gaf in zijn antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Saeys: “Samen met mijn collega-ministers van Volksgezondheid heb ik aan de taskforce gevraagd om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Ze zouden zowel vandaag als morgen al samenkomen. Ik kijk uit naar hun adviezen en hoop dat we die snel ontvangen. Dan kunnen we de nodige aanpassingen aan onze vaccinatiestrategie doorvoeren.”
Het liberale parlementslid plaatste tijdens haar uiteenzetting ook vragen bij het prioritair vaccineren van mensen met risicofactoren. “In theorie is dat een goed idee. In de praktijk zal dat echter een huzarenstukje worden. De informatie of een patiënt al dan niet onderliggende aandoeningen heeft, is niet altijd bekend bij onze ziekenfondsen. Om dat te ondervangen zullen die gegevens ook bij onze huisartsen worden opgevraagd. Ik vraag me echter af hoe dat zal gebeuren en wijs opnieuw op administratieve overlast bij artsen. Die wil ik tot een minimum beperken.”