Het apenpokkenvirus is in opmars in Europa. Ook in ons land zijn er intussen al een aantal gevallen gemeld. De besmetting gebeurt vaak van dier op mens maar kan ook van mens op mens overgedragen worden door nauw contact, vuil beddengoed of lichaamsvloeistoffen. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid, roept bevoegd minister Crevits op om alert te zijn: “Paniek is niet nodig, waakzaamheid daarentegen wél. Dat leerde het coronavirus ons. We moeten vandaag twee concrete acties ondernemen: zowel patiënten isoleren en hun nauwe contacten opsporen als vaccins aankopen.”
Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) waarschuwde deze week dat, indien we het apenpokkenvirus niet onder controle krijgen, het een endemisch karakter kan krijgen. Ook Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukte dat de gemelde gevallen mogelijk slechts het topje van de ijsberg zijn. De ernstige gevallen zien we, de milde blijven eerder onder de waterlijn. Verder berichtten verschillende virologen al over mutaties van het apenpokkenvirus. De invloed ervan op de besmettelijkheid is echter nog onduidelijk.
Vlaams Parlementslid Freya Saeys weet dat Duitsland intussen al 40.000 vaccins Imvanex gekocht heeft om eventueel toe te dienen aan bepaalde risicogroepen. Ze vraagt zich nu af of Vlaanderen hetzelfde van plan is en wanneer dit beslist zal worden.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Saeys: “Er wordt vergaderd over de vaccins, over de vraag of het al dan niet nodig is om er aan te kopen. Dat zullen we samen met de andere regio’s en het federale niveau beslissen. Dit moet trouwens ook Europees afgestemd worden. Zo zal er onder andere onderhandeld moeten worden over de prijs.”
Het liberale parlementslid is blij dat er kort op de bal wordt gespeeld: “Ik denk inderdaad dat dit ook Europees moet worden bekeken. Je moet zorgen dat er vaccins in stock zijn en we niet met een tekort komen te zitten.”