29/04/2015 - Normalisatie van het gebruik van drugs mag zich niet doorzetten

Eind februari verschenen er een verontrustende vaststelling van het Trimbos-Instituut met betrekking tot de normalisatie van het gebruik van uitgangsdrugs bij een grote groep mainstream jongeren. Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open-Vld) ondervroeg minister Vandeurzen in de commissie over deze vaststellingen. “De normalisatie van drugs bij een grote groep jongeren is iets waaraan de minister zeker aandacht moet spenderen. Daarom ook heb ik de minister gevraagd om de richtlijnen van het Trimbos-Instituut mee te nemen in de nieuwe gezondheidsdoelstelling en actieplan met betrekking tot tabak, alcohol, en drugs”, reageert Saeys. De minister beloofde om het rapport van Trimbos mee te nemen naar het voortraject van het gezondheidscongres in 2016, maar ziet in Vlaanderen op korte termijn geen acute verontrustende evolutie. 

 

Trimbos-Rapport

Op 23 februari jongstleden overhandigde het Trimbos-Instituut haar nota “Stategische Verkenning Uitgangsdrugs 2015” aan Staatssecretaris Martin van Rijn. De vaststellingen van het Trimbos-Instituut zijn verontrustend. “Het gebruik van uitgangsdrugs is sterk verbonden aan het uitgaansleven, meer specifieke dancefestivals en –party’s waardoor drugsgebruik voor een grote groep mainstream jongeren een realiteit is geworden”, aldus Saeys. Het gebruik van die uitgangsdrugs ligt bij de groep jongeren van 16 tot 24 jaar, relatief hoog in Nederland. Onderzoek in Nederland toont immers aan dat het gebruik van XTC onder frequente party- en clubbezoekers rond de 60% ligt. Het taboe om zichtbaar onder invloed te zijn van drugs lijkt steeds minder groot te zijn omwille van het feit dat het makkelijk te verkrijgen is en de kostprijs van uitgangsdrugs, in het bijzonder XTC, vrij goedkoop is. Drugs zijn met andere woorden genormaliseerd. De gemiddelde dosering MDMA (de werkzame stof) in XTC-pillen is de laatste jaren ongekend hoog. Bijna de helft van de tabletten bevat een dosering van meer dan 150 mg MDMA, maar er zijn ook tabletten met meer dan 300 mg waardoor de gezondheidsrisico’s uiteraard aanzienlijk toenemen. Het Trimbos-Instituut besluit dat deze ontwikkelen voldoende argumenten geven om het Nederlands preventiebeleid bij te sturen.

 

Maatschappelijke druk

Het Trimbos-Instituut zocht een aantal mogelijke verklaringen voor het gebruik van uitgaansdrugs. “Ze worden onder andere gebruikt om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk om te presteren in de huidige maatschappij en bovendien zijn ouders te veel vriend geweest voor hun kinderen en te weinig opvoeder”, aldus Saeys in het Vlaams Parlement. Opvallende voorstellen van bijsturing van het preventiebeleid van het Instituut zijn de kennis van jongeren vergroten over de gezondheidsrisico’s van uitgaansdrugs, de verleende informatie beter onderbouwen om zo geloofwaardiger over te komen bij de jongeren, handvatten aanreiken aan jongeren om de risico’s terug te dringen, communiceren van normen over het gebruik van drugs en opvallend ook ouders handvaten aanreiken om het gebruik van uitgaansdrugs bij hun kinderen te voorkomen.

 

Gezondheidscongres 2016

Volgens Saeys zijn een aantal van de richtlijnen van het Trimbos-Instituut interessant voor Vlaanderen. “Een verontrustende vaststelling is de normalisatie van het gebruik van drugs bij grote groepen jongeren. Ik was dan ook zeer tevreden dat enkele collega’s zoals Vera Jans en Bjorn Anseeuw in de commissie mijn bezorgdheid deelden. Stress speelt de mentale gezondheid van de Vlaming hoe langer hoe meer parten en is een uitdaging die Vlaanderen zeker in zijn preventiebeleid moet meenemen. Ik ben alvast tevreden dat de analyses van het Trimbos-instituut mee zullen genomen worden in het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016”, besluit Saeys.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *