Recent kwamen de resultaten van een interne enquête van huisartsenvereniging Domus Medica naar buiten. De bevindingen liegen er niet om. Veel van hun leden zijn uitgeput. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af waar de Vlaamse Regering staat in het uitwerken van een plan om de huisartsen te ondersteunen. “We wisten op voorhand dat deze winter heel moeilijk zou worden, met infecties die dezelfde symptomen teweegbrengen als COVID-19. Veel huisartsen kunnen de druk nu al niet meer aan. Ze snakken naar administratieve ondersteuning. Het is aan bevoegd minister Beke om met een goed plan te komen, en liever gisteren dan vandaag”, zegt Freya Saeys.
Huisartsenvereniging Domus Medica maakte vorige week de conclusies van een interne bevraging bekend. De bevindingen lieten niemand koud. Hun leden geven aan dat ze op hun tandvlees zitten. Vlaams Parlementslid Freya Saeys vraagt zich af wat het Vlaams plan van aanpak is om de eerstelijnszorg, huisartsen en anderen, meer en betere ondersteuning te bieden: “Alle specialisten zijn het er al maanden over eens dat dit najaar een bijzonder gevaarlijke periode zou worden. De typische ‘winterziektes’ – verkoudheden, luchtweginfecties, binnenkort ook de griep – komen eraan en deze hebben gelijkaardige symptomen als het coronavirus. Ik heb dat hier al meermaals aangehaald en telkens heb ik gevraagd naar een plan van aanpak voor die eerste lijn.”
Veel artsen zijn op vandaag uitgeput. Ze hebben handen tekort en kunnen het stijgende aantal tests niet meer volgen. Er stellen zich dan ook een aantal vragen: zullen we andere profielen inschakelen om die testen af te nemen? Zullen we de asymptomatische patiënten met een hoogrisicocontact buiten de huisartsenpraktijk brengen? Volgens Saeys zijn teststraten en callcenters een goede zaak. Die kunnen alvast voor een vermindering van de druk zorgen. Ook over de sneltests bestaat heel wat onduidelijkheid: zullen we die inzetten, en zo ja: waar en hoeveel zullen er ter beschikking zijn? “Daarnaast is de administratieve rompslomp in de huisartsenpraktijken enorm. Artsen smeken om ondersteuning en vereenvoudiging. Tot slot zijn er de tientallen extra telefoons, consulten, enzovoorts van patiënten die vragen hebben over het testen, de quarantaine, noem maar op. Dat allemaal bovenop je andere consultaties doen, is een waar huzarenstukje”, zegt Saeys.
Freya Saeys: “Ik verwacht dat bevoegd minister Beke zo snel mogelijk met een degelijk plan komt, en wel nu. Indien dat niet gebeurt, vrees ik dat het systeem in duigen zal vallen. Meer nog: dat heel wat zorgverstrekkers af zullen haken. Het risico bestaat dat we de coronapatiënten niet meer voldoende zorg kunnen bieden én dat we tekortschieten in de reguliere zorg: het uitstellen van operaties, diagnoses die veel te laat worden gesteld,…”
Het liberale parlementslid benadrukte tijdens haar uiteenzetting ook dat huisartsen, naast hun eigen bomvolle praktijk, ook nog in wachtposten en testtriagecentra wachten moeten lopen. Er zijn ook huisartsen die coördinerend en raadgevend arts (CRA) zijn en in woonzorgcentra moeten helpen. “We zijn allemaal maar mensen en we staan nog maar aan het begin van de herfst en de winter. Nu moeten we niet alleen zorgen voor de coronapatiënten, maar ook voor de reguliere zorg. Dat was tijdens de eerste golf niet het geval, want die werd stopgezet. We hebben er dus alle baat bij om nu een goed plan op tafel te leggen, zodat ook de reguliere zorg niet in het gedrang komt”, besluit Saeys.