Volgens het rapport van het KCE blijkt dat slechts 2 tot 3% van de meldingen van kindermishandeling gebeuren door huisartsen. “Deze cijfers zijn spijtig genoeg niet verrassend”, aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger én huisarts Freya Saeys (open Vld).
Bij artsen spelen echter verschillende factoren. Bijgevolg vroeg Freya in het Vlaams Parlement minister van Welzijn Vandeurzen om dringend werk te maken van een stappenplan naar Nederlands model – waarbij elke zorgverlener duidelijk een richtlijn krijgt wat te doen.
Kindermishandeling is een wijdverspreid probleem. De gevolgen kunnen verregaand zijn, variërend van de dood van het slachtoffer in extreme gevallen tot een zeer ingrijpende impact op de psychologische ontwikkeling van het kind. De omvang van kindermishandeling is in België echter niet gekend. Wegens een gebrek aan uniformiteit bij de registratie van kindermishandeling blijft het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen. In dat opzicht verscheen er afgelopen week een rapport over hoe de detectie door de eerstelijnszorgverleners kon worden verbeterd. Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys ondervroeg minister Jo Vandeurzen in het Vlaams parlement welke stappen hij kon ondernemen om hieraan te remediëren.
Freya Saeys: “Het rapport stelt dat slechts 2 tot 3% van de huisartsen meldingen maken van kindermishandeling. Deze cijfers zijn spijtig genoeg niet verrassend. Er spelen echter verschillende factoren, zoals het beroepsgeheim. Verder is er de vertrouwensband die een huisarts heeft met de hele familie wat het vaak moeilijker maakt om kindermishandeling te melden. Een melding schaadt die vertrouwensbreuk én er is de angst om zich te vergissen. Het is echter belangrijk dat we huisartsen instrumenten aanreiken zodat ze beter gewapend zijn om te weten wat te doen. Ze zijn immers goed geplaatst om kindermishandeling in een vroeg stadium te detecteren. Nederland voerde een stappenplan in waarbij elke zorgactor precies weet wat hij moet doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Daar maken huisartsen die het stappenplan volgen tot drie keer toe meer melding van kindermishandeling.”
De minister erkende in het parlement het probleem van de vertrouwdheid van de zorgverstrekkers uit de eerste lijn: als je je zorgen maakt en je wil daarmee ergens terechtkunnen, wat doe je dan? Naar aanleiding van de eerstelijnsgezondheidsconferentie en ook in de conferentie over het jonge kind eind dit jaar zullen op dat vlak reeds een aantal zaken opgenomen worden. “Dit zijn goede signalen, wij zullen alvast aandachtig opvolgen wat er precies uit deze conferenties komt”, aldus Freya Saeys.
Min 3-jarigen vormen een kwetsbare groep
Uit het rapport bleek verder nog dat het ondersteunen van kwetsbare gezinnen in cruciale levensfasen, zoals een zwangerschap, een bevalling en pril ouderschap, risicofactoren kan verminderen en de draagkracht van gezinnen kan versterken.
Freya Saeys: “Wat het jonge kind betreft, zullen we ons vooral moeten richten op de min 3-jarigen, omdat daar het risico het grootst is. Kind & Gezin geeft aan in het rapport dat het voorlopig geen checklist gebruikt om risicogezinnen te analyseren. Ook Domus Medica heeft in zijn richtlijn zwangerschapsbegeleiding duidelijk gewezen op het belang van detectie van perinatale depressie en huishoudelijk geweld. Nog niet zo lang geleden werd hierover – op mijn initiatief – een resolutie gestemd in het parlement over postnatale depressie. Hierin hebben we ons geëngageerd tot het implementeren van een screeningsinstrument. Een koppeling maken naar huishoudelijk geweld zou hier zeer zinvol kunnen zijn. Ik heb de minister gevraagd om hier zo spoedig mogelijk werk van te maken.”
Lees hier het verslag van de plenaire vergadering: https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1064127/verslag/1066028