Baarmoederhalskanker wordt elk jaar vastgesteld bij 630 vrouwen en jaarlijks sterven 220 mensen, vaak jonge vrouwen, aan de ziekte. Vroegtijdige opsporing van deze kanker is dan ook van levensbelang. We doen dat ook al jaren met het klassieke uitstrijkje waarmee afwijkingen in het slijmvlies worden opgespoord. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid: “Experten zeggen ons echter al lang dat we voor vrouwen boven de dertig jaar beter zouden overschakelen van het uitstrijkje naar de HPV-test. Vanaf deze leeftijd spoort een test het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt rechtstreeks en beter op. Ook ik pleit al sinds 2015 voor HPV-zelftesten.”
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde deze week aan dat hij financiering wil voorzien voor de HPV-test. Daartegenover stelt hij wel als voorwaarde dat de regionale ministers van Volksgezondheid grotere inspanningen doen om vrouwen te overtuigen zich te laten testen. Vandaag is onze participatiegraad zestig procent. Dat is meer dan in Wallonië en Brussel. Toch zijn er in Vlaanderen nog altijd veertig procent vrouwen dat zich niet laat testen. De HPV-test zou pas worden uitgerold vanaf eind 2024, begin 2025, dus Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits heeft voldoende tijd om een goede strategie uit te tekenen.
“Ik pleit al jaren vurig voor HPV-zelftesten omdat ik er echt van overtuigd ben dat je zo veel meer vrouwen kunt bereiken. Vrouwen kunnen dan thuis zelf een staal afnemen en opsturen, gelijkaardig aan de procedure bij dikkedarmkanker. De proefprojecten die er tot nu toe waren tonen alvast zeer positieve resultaten. Vrouwen namen effectief meer deel wanneer ze thuis een kit kregen opgestuurd”, zegt Vlaams Parlementslid Freya Saeys. Ze vraagt bevoegd minister Crevits om de HPV-zelftesten mee te nemen in de strategie.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Saeys: “Ik vind de deal die collega-minister Vandenbroucke voorstelt fair. Wat mij betreft mag die morgen ingaan. Dat hoeft echt niet te wachten tot 2025. Hoe sneller we gebruikmaken van die test, hoe beter. Wat de zelfafnametest betreft denk ik dat dit een zeer belangrijk instrument kan zijn om mensen te bereiken die niet gemakkelijk naar de gynaecoloog of huisarts gaan. Ik wil er dan ook absoluut op inzetten. Er lopen nog pilootprojecten tot 2024, wat betekent dat we er in principe in 2025 mee zouden kunnen starten. Ik wil dat Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid opneemt en hierin het voortouw neemt.”
Het liberale parlementslid is blij dat er kort op de bal wordt gespeeld: “Door deze vernieuwde strategie kunnen we nog nauwkeuriger werken. Hopelijk hebben we met de zelftests, die het liefst zo snel mogelijk worden gebruikt, weer extra tools in de strijd tegen baarmoederhalskanker.”