Op 24 februari 2014 werd een protocolakkoord gesloten tussen de federale overheid en de verschillende deelstaten waaruit voortvloeit dat Vlaanderen 5 bijkomende PET-centra mag toewijzen. Omdat deze oefening niet budgetneutraal is, voorziet het protocol eveneens dat de financiering voor het aantal PET-scans beperkt wordt. Minister van Welzijn, Jo Vandeurzen onderzoekt reeds enige tijd de criteria voor toewijzing. Ondertussen is de nieuwe financieringsmethode van kracht sinds 1 januari 2016. Freya Saeys vroeg de minister naar een stand van zaken. Uit het antwoord blijkt dat het besluit inzake financiering in de eerstvolgende weken op de agenda van de Vlaamse Regering komt.
Het toepassingsgebied van PET-scans (‘Position Emission Tomografie’) heeft de laatste jaren een belangrijke uitbreiding gekend, vooral voor diverse kankers, maar ook voor wat betreft neurologie en de infectiologie. De federale overheid heeft dat erkend en heeft voorzien in een uitbreiding van de programmatie van het aantal PET-scans. Zo werd er reeds op 24 februari 2014 een protocolakkoord gesloten tussen de federale overheid en de verschillende deelstaten waarbij de verdeling van deze bijkomende toestellen over de gemeenschappen gebeurt. Uit dit protocol vloeit voort dat Vlaanderen 5 bijkomende PET-centra mag toewijzen.
In oktober 2015 verklaarde minister Vandeurzen dat Vlaanderen de criteria voor toewijzing van PET-scanners zou onderzoeken en dat daarbij de kaart van samenwerking en netwerking tussen ziekenhuizen ingepast zou worden in een goed onderbouwde oncologische zorgstrategie. Ondertussen ging de nieuwe financieringsmethode in op 1 januari 2016 maar werden de bijkomende PET-centra nog steeds niet toegekend. Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys greep dit aan om minister Vandeurzen hierover deze week in de commissie welzijn te ondervragen.
Freya Saeys: “Het is zeer belangrijk dat Vlaanderen PET-scans zo snel mogelijk kan gebruiken en dat de criteria in de toekomst duidelijkheid bieden voor de ziekenhuizen. Daarom wou ik van minister Vandeurzen vernemen wat de stand van zaken was in dit dossier en wanneer Vlaanderen deze bijkomende PET-scanners effectief zal toekennen.”
In zijn antwoord in de commissie verwees de minister naar de complexiteit van de zesde staatshervorming als oorzaak van de vertraging: “wij moeten voor het eerst in Vlaanderen een reglementaire basis creëren om ons deel van de financiering te realiseren, want het gaat niet alleen om het federale stuk, zijnde de nomenclatuur en het eventuele effect op het budget van financiële middelen van de ziekenhuizen, maar er is ook een Vlaams stuk aan verbonden. Ondertussen is het besluit voor de financiering bijna klaar en verschijnt het in de loop van de volgende weken op de agenda van de Vlaamse Regering.”, aldus minister Vandeurzen.
Lees hier het verslag van de commissievergadering.