Vrouwen worden geacht gelukkig te zijn naar aanleiding van de geboorte van hun kind. Helaas leert de realiteit dat jonge mama’s al te vaak de pedalen verliezen, de controle kwijt spelen over hun leven en vaak ook de combinatie arbeid en gezin niet meer georganiseerd krijgen. Freya Saeys (Open-Vld): “Moeders met postnatale depressie hebben vaak last van sterke gevoelens van schaamte en schuld. Bijna één op zes moeders kampt met een postnatale depressie met ernstige gevolgen voor het welzijn van moeder en kind. “Het is tot op vandaag een onderschat probleem en er rust een groot taboe op dit onderwerp bij vrouwen, hun omgeving en hulpverleners.”
Screening Postnatale Depressie
Dat moet verleden tijd zijn met de resolutie die er kwam op initiatief van Freya. De resolutie reikt zorgverleners die frequent in aanraking komen met zwangere vrouwen en vrouwen na hun bevalling, een screeningsinstrument aan. Met een simpele lijst van 10 vragen kan de aandoening makkelijk worden gedetecteerd. Eens de postnatale depressie gedetecteerd is het belangrijk om gericht door te verwijzen. Een verwijzingsregister moet zorgverleners daarin ondersteunen. “We vragen ook dat perinatale centra aandacht besteden aan de zwangerschapsdepressie. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat een zwangerschaps- en postnatale depressie negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen moeder en kind en voor de ontwikkeling van het kind zelf,” zegt Freya.
De resolutie reikt zorgverleners die frequent in aanraking komen met zwangere vrouwen en vrouwen na hun bevalling, een screeningsinstrument aan. Met een simpele lijst van 10 vragen kan de aandoening makkelijk worden gedetecteerd. Eens de postnatale depressie gedetecteerd is het belangrijk om gericht door te verwijzen. Een verwijzingsregister moet zorgverleners daarin ondersteunen. “We vragen ook dat perinatale centra aandacht besteden aan de zwangerschapsdepressie. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat een zwangerschaps- en postnatale depressie negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen moeder en kind en voor de ontwikkeling van het kind zelf,” zegt Freya.
The Gentlemom
Kirsten Ginckels en Ellen van den Bouwhuysen hebben al heel wat gedaan om het taboe rond postnatale depressie te kunnen doorbreken. Ze zijn ervaringsdeskundigen, startten een Facebookgroep – The Gentlemom https://www.facebook.com/thegentlemom.be?fref=ts, met intussen meer dan 8.000 volgers -over hun wedervaren en waren de inspiratiebron voor de resolutie. De groep is een plek waar de jonge mama’s hun waarheid vertellen, dat het oké is om niet de perfecte mama te zijn. En ze raakten daarmee duidelijk een gevoelige snaar. De drempel om te zeggen dat het toch allemaal zo gemakkelijk niet is, ligt blijkbaar zeer hoog. ‘En als de mama zich niet goed voelt, is dat ook nefast voor de baby. Ik hoop echt dat dat nu zal veranderen’, zegt Kirsten.
Kirsten & Ellen hebben ondertussen ook een boek geschreven over hoe het écht is om mama te zijn: The Gentlemom – Mama zijn zonder schone schijn. ‘We verbloemen niets. De roze wolk is soms heel grijs. Andere mama’s mogen weten dat ze niet de enigen zijn die zich soms slecht voelen. Maar als ze hun buikgevoel volgen, kan er weinig misgaan. Neem het van ons aan. We weten waarover we praten’, besluit Kirsten. Het boek verschijnt eind augustus en is uitgegeven bij Horizon.