26/05/2015 - Hulp voor artsen nabij?

Uit recent onderzoek van de Ugent blijkt dat dokters te weinig voor zichzelf zorgen door hun drukke agenda. “Artsen zoeken niet gemakkelijk hulp, maar oefent wel een belangrijke maatschappelijke job uit. Een dokter die goed in zijn vel zit, maakt minder fouten, en voert minder onnodige behandelingen uit ” aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open-Vld). Saeys ondervroeg minister Vandeurzen hierover vandaag in het Vlaams Parlement en in zijn reactie gaf de minister aan artsen te zullen opnemen in het actieplan suïcidepreventie. Voor meer beroep specifieke gegevens blijft het momenteel wachten tot de resultaten van het onderzoek van de huisartsenvereniging Domus Medica.

Dokters zorgen door hun drukke agenda te weinig voor zichzelf. Een kwart slaat maaltijden over en een derde kampt zelfs met een chronisch slaaptekort. Dat alles blijkt uit de masterproef van Saartje Jooris van de UGent, die bij 200 Oost-Vlaamse artsen peilde naar hun welzijn. Dit bleek ook uit het onderzoek van Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open-Vld). “Uit mijn eigen masterproef bleek reeds dat 95 % van de artsen drinkt, tegenover 70 % van de algemene bevolking. Eén op de zeven drinkt dagelijks en vooral mannen doen aan bingedrinken. Bij roken zien we een omgekeerd beeld: slechts 8 % van de artsen rookt, tegenover 22 % bij de algemene bevolking” reageert Saeys.

“Eén op de zeven artsen gebruikte het afgelopen jaar slaapmiddelen, één op de twintig nam kalmeermiddelen, één op de vijfentwintig antidepressiva en ten slotte één op de negen pijnstillers met het verslavende codeïne. Daarbij gaat het veeleer over vrouwen, en het gebruik neemt toe met de leeftijd.”

Slapeloosheid, misbruik van middelen (alcohol, slaapmiddelen), burn-out, depressie : het zijn allemaal tekenen van eenzelfde basisprobleem: overbevraging en stress. Daarom ondervroeg Saeys de minister van Welzijn hierover vandaag in het Vlaams Parlement. De minister bevestigde dat artsen opgenomen zullen worden in het actieplan suïcidepreventie, met daarbij een bijzondere aandacht voor vrouwelijke artsen. “Ik ben alvast tevreden dat deze eerste stap is genomen”, aldus Saeys, “al blijft het uitkijken of artsen als doelgroep zullen opgenomen worden in de gezondheidsdoelstellingen tabak, alcohol, en drugs”.

Momenteel ontbreekt elke vorm van beroep specifieke gegevens. Bij huisartsenvereniging Domus Medica maken ze zich echter grote zorgen en ze komen daarom eind dit jaar met de resultaten van hun onderzoek naar het welzijn van artsen. “De algemene voorzieningen vormen vandaag een te hoge drempel voor veel artsen. De meeste huisartsen hebben geen eigen huisarts, en velen geven toe het moeilijk te hebben om professionele hulp zoeken. Men zou elke huisarts ertoe moeten bewegen om een eigen huisarts te hebben. Ik ben alvast blij te vernemen dat we de resultaten al eind dit jaar zullen ontvangen, want de arts is wel degelijk in nood”, besluit Saeys.

 

Afbeelding via Patientveilig