24/02/2015 - Verpleegkundigen met bijzondere beroepsbekwaamheid palliatieve zorgen in de thuiszorg verdienen voldoende ondersteuning

Sinds 2013 bestaat er voor verpleegkundigen een beroepsbekwaamheid voor palliatieve zorgen. Niet alle verpleegkundigen hebben echter recht op een premie die gekoppeld is aan deze beroepstitel. “Vandaag krijgen verpleegkundigen die werken op bepaalde afdelingen en in bepaalde functies in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum deze premie, dit in tegenstelling tot verpleegkundigen met eenzelfde beroepsbekwaamheid die werken in de thuiszorg. Gezien deze palliatieve netwerken nu volledig onder de bevoegdheden van de Vlaamse gemeenschap vallen dienen we het beroep van deze verpleegkundigen in de thuiszorg voldoende aantrekkelijk te maken”, stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open-Vld) vast. Saeys ondervroeg de Minister van Welzijn in de commissie of die van plan is om de toekenning van de premie ook voor de thuiszorg te onderzoeken. Minister Vandeurzen bevestigde op de hoogte te zijn van de problematiek maar onderstreepte dat deze zaak een globale aanpak vraagt. De minister wil dan ook aan de tafel zitten met zijn federale collega De Block om te kijken hoe men het best de zorg organiseert en deze goede zorg ook op een correcte manier weet te verlonen.

 

In het kader van het attractiviteitsprogramma voor verpleegkundigen voorziet de federale regering in een premie voor verpleegkundigen die een bijzondere beroepsbekwaamheid of bijzondere beroepstitel hebben verworven. Verpleegkundigen dienen vandaag een bijkomende opleiding te volgen om de bijzondere beroepstitel of  extra beroepsbekwaamheid te verwerven De erkenning wordt toegekend voor onbepaalde duur maar het behoudt ervan is afhankelijk van het volgen van een permanente vorming en een het presteren van 1.500 uren bij patiënten in een erkende dienst, erkende functie of in een erkend zorgprogramma in ziekenhuizen die deze specialisatie voorziet of in een woonzorgcentrum. “De premie bedraagt 1.205,58 euro euro voor verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid en 3.616,84 euro voor verpleegkundigen met een beroepstitel”, aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys.

 

Sinds 2013 bestaat er een bijzondere beroepsbekwaamheid voor palliatieve zorgen. Vandaag genieten enkel deze verpleegkundigen die werken op bepaalde afdelingen en in bepaalde functies in een ziekenhuis of woonzorgcentrum van deze premie. Hun collega verpleegkundigen met dezelfde beroepsbekwaamheid palliatieve zorgen die werken in de thuiszorg hebben echter geen recht op deze premie. “Dit vraagt om een onderzoek en rechtzetting van de minister”, reageert Saeys. Het gaat om referentieverpleegkundigen in de palliatieve zorgen, thuisverpleegkundigen en verpleegkundigen die werken bij een multidisciplinaire begeleidingsequipe en in dagcentra palliatieve zorg. De verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid van de multidisciplinaire begeleidingsequipe zijn verpleegkundigen die aan huis gaan bij palliatieve patiënten en daar hun deskundigheid inbrengen in de bestaande zorg.

 

Vlaamse bevoegdheid

 

Doordat de palliatieve netwerken nu volledig vallen onder de bevoegdheden van de gemeenschappelijk blijkt dat ook het toekennen van de premie in geval van een beroepsbekwaamheid behoort tot de bevoegdheid van de gemeenschappen. “Ik denk dat we het beroep van verpleegkundige in deze multidisciplinaire begeleidingsequipes voldoende aantrekkelijk moeten maken”, aldus Saeys. De minister bevestigde in de commissie in het Vlaams Parlement de oproep van deze verpleegkundigen maar kon niets concreet beloven. Volgens minister Vandeurzen dient het debat gevoerd te worden in een breder kader. Hij is dan ook van plan om aan de tafel te zitten met zijn federale collega De Block om een fundamenteel debat te voeren over het juiste systeem om goede zorg te organiseren en die goede zorg ook correct te gaan verlonen. “Ik zou het zeer jammer vinden dat verpleegkundigen die in de palliatieve verzorging gespecialiseerd zijn, uit de thuiszorg zouden vertrekken omdat ze geen premie krijgen. Daarom ook hoop ik dat het interministerieel overleg eind maart iets concreet oplevert voor deze mensen”, besluit Saeys.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *