Tegen 2020 heeft de Vlaamse Regering beloofd dat er kinderopvang zal zijn voor iedereen die het nodig heeft én moeten de verschillen in financiering tussen de verschillende types groepsopvang en gezinsopvang weggewerkt worden. Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open-Vld) blijkt dat de verschillen vandaag nog groot zijn wat betreft kinderopvang voor schoolgaande peuters. “Deze verschillen kunnen een belangrijke impact hebben op de financiële leefbaarheid van zelfstandige voorzieningen en moeten zo snel mogelijk worden weggewerkt”, concludeert Saeys.
Ouders die voor het eerst hun kind voltijds naar school laten gaan na nieuwjaar, hebben vaak een zeer groot probleem voor de opvang van hun kind tijdens de grote vakantie die daarop volgt. Het kind is vaak te jong voor de buitenschoolse opvang of voor een vakantiekamp. Tot nog toe werden heel wat van deze kleuters, zeker tijdens de eerste grote vakantie, opgevangen door hun vroegere onthaalouders of kinderdagverblijf. Gebeurt die opvang in de vroegere erkende gesubsidieerde kinderopvang, dan betalen de ouders een bijdrage die rekening houdt met hun inkomsten. Voor kinderen die tijdens de vakanties worden opgevangen in hun vroeger zelfstandig kinderdagverblijf geldt deze regeling niet. “In deze groep moet het kinderdagverblijf zelf een tarief bepalen. Zo komt men al snel aan een ouderbijdrage van 25 euro per dag daar waar de gemiddelde inkomensgerelateerde bijdrage slechts 13,44 euro bedraagt, een enorm verschil”, reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Freya Saeys.
Financiële gevolgen Het verschil in de reglementering heeft dus financiële gevolgen, niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderopvanginitiatieven. Waar de erkende en gesubsidieerde kinderdagverblijven hun inkomsten op peil kunnen houden, zien zelfstandige kinderdagverblijven ouders afhaken om puur financiële redenen. “Dit betekent een lagere bezettingsgraad en minder inkomsten en dat voor een sector die het financieel al zeer moeilijk heeft om te overleven”, aldus Saeys.
Decreet buitenschoolse opvang Het nieuwe decreet kinderopvang wil alle groepsopvang en alle gezinsopvang op dezelfde leest schoeien, zowel wat betreft verloning als wat betreft regelgeving. In zijn antwoord stelt de minister dat dit verschil vroeger ook al bestond. Er werd volgens de minister bewust gekozen om deze discriminatie niet weg te werken en dit in afwachting van het decreet buitenschoolse opvang. “Ik wil echter niet wachten tot er een decreet buitenschoolse opvang is. Open-Vld dringt aan op het snel wegwerken van dit soort verschillen en dit zowel in het belang van de ouders als van de zelfstandige kinderdagverblijven”, besluit Saeys. Voor heel wat ouders is vakantie-opvang voor jonge kleuters voorzien een helse opdracht. Buitenschoolse opvang en vakantiekampen zijn vaak te uitputtend voor deze groep jonge kinderen. “Dan rest alleen nog kinderopvang”, aldus Saeys, “nu we toch evolueren naar een gelijke behandeling van alle opvanginitiatieven stel ik voor dit soort discriminaties snel weg te werken.” |
Alle berichten
De meest recente berichten van Freya